Na co zwrócić uwagę
Przede wszystkim podczas kupowania suszarki na grzyby należy zwrócić uwagę na to czy temperatura może być regulowana. Regulacja pozwoli nam na nie tylko suszenie grzybów ale i wszystkiego czego tylko zechcemy.
Kolejną ważną kwestią jest to czy suszarka do owoców jest szczelna, nieszczelna pokrywa może znacznie przedłużyć nam czas suszenia lub całkowicie popsuć ten proces.
Maszynka do suszenia grzybów występuje w bardzo wielu kształtach i wielkościach więc w zależności co i jak dużo chcemy suszyć powinniśmy zwrócić uwagę na pojemność i ilość siatek do suszenia. Rodzaj siatki czy to plastik czy też metal jest mniej istotna ale ma wpływ na sposób czyszczenia, plastikowych siatek nie powinniśmy raczej myć w wodzie.
Funkcja równomiernego suszenia to też jest coś bardzo istotnego ale mimo iż praktycznie każda suszarka do żywności posiada tą funkcję to i tak powinniśmy zwrócić na to szczególną uwagę.
Proces suszenia jest bardzo czasochłonny więc nie będziemy go bez przerwy pilnować a więc powinniśmy wybrać suszarkę z czujnikiem przegrzania, który zaoszczędzi nam stresu i pozwoli zostawić urządzenie samo sobie.
Jak działa suszarka do ziół?
Suszarka na grzyby prowadzi ciepłe powietrze z dołu do góry przez wszystkie piętra urządzenia wyciągając z nich wodę po czym wyrzuca z siebie to powietrze przez wentylator w górnej części. Podczas tej czynności z naszych produktów wysysane jest aż 70% wody zostawiając nas z wysuszonym plastrem grzyba lub owocu.
Co możemy wysuszyć?
Suszarka spożywcza wyciągnie wodę z każdego produktu nawet mięs i ryb, jeśli włożymy do urządzenia cieniutkie plastry danego mięsa zostanie ono wysuszone a smak nie zmieni się podczas tego procesu. Suszone zioła to jest coś co ma każda kuchnia, zamiast kupować suszone zioła w marketach możemy sami je wyhodować i wysuszyć. Elektryczna maszynka do suszenia grzybów jak sama nazwa wskazuje nadaje się najlepiej do suszenia grzybów, po oczyszczeniu i pokrojeniu w cieniutkie plastry możemy wyszyć nasze grzyby znacznie przedłużając ich czas przydatności. Tak samo jak w przypadku grzybów owoce i warzywa smakują wręcz idealnie gdy zostaną wysuszone. Owoce pozbawione wody można wykorzystać do świątecznego kompotu z suszu lub jako przekąskę na wycieczce. Odpowiednio zapakowane owoce i warzywa wytrzymać mogą nam nawet 18 miesięcy, grzyby odrobinę krócej.
Maszynka do suszenia owoców pozwoli nam nawet przygotować nasz własny smak herbaty, wystarczy rozdrobnić wysuszone składniki i zaparzyć we wrzątku.
Jeśli nie jesteśmy fanami suszonej żywności tylko piękna, możemy wysuszyć nawet różne kwiaty, które świetnie spiszą się jako ozdoba naszego domu lub w przypadku niektórych kwiatów możemy użyć ich do naszej herbaty. Niestety jeśli naszym celem jest wysuszenie ubrań większość z nich może się nie zmieścić do naszej suszarki lub mogą ulec uszkodzeniu podczas procesu lepiej więc unikać wkładania koszulek lub spodni do urządzenia.